26 Şubat 2019 Salı

Meydan Okuma: 15. gün ( 11 gün aradan sonra devam :) )


15. En çok merak ettiğin birşeyi araştır, iyice öğren bize de anlat. Bilgileri paylaşalım belki başkasına farklı bir şekilde temas eder ne dersin ?

Halen araştırmam devam ediyor. Konumuz kiracılar ve ev sahipleri, sorun kiracı kirayı ödemiyor. Uzun yıllar sonucunda birikimimle edindiğim evi tutan kiracı nedense kirayı ödemekte sürekli sıkıntı yaşatıyor.

Kira ödemiyor diye hemen öyle çık diyemiyor muşuz. Önce icra işlemi başlatıp sonra tahliye kararı çıkartmak gerekiyormuş. Çok can sıkıcı işler, halen araştırmam devam ediyor. Konuyu da sevmediğimden erteliyorum ama biran önce çözmem gerek. Bilgisi olanlar paylaşım yaparlarsa çok sevinirim.

Benim bilgi paylaşmam gerekirken ben bilgilendirilmek istiyorum J



Kiracıyı çıkarma şartları!
Kiracının evden veya işyerinden çıkarılabilmesi için kanunda belirtilen bildirim ve gerekçe hususlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. 
Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.

Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir. Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.

Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemez. Bu rızanın alınması mümkün olmazsa veya eş haklı sebep olmaksızın rızasını vermekten kaçınırsa kiracı, hâkimden bu konuda bir karar vermesini isteyebilir.

Tahliye gerekçeleri:
- Mal sahibi veya ailesinin gereksinimi, 
- Yeniden inşa ve imar
- Yeni malikin gereksinimi
- Tahliye taahhütnamesinin verilmiş olması
- Kira bedelinin ödenmemesi üzerine iki haklı ihtarda bulunulması
- Kiracının aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutunun olduğunun öğrenilmesi
Kaynak: https://emlakkulisi.com/kiraciyi-cikarma-sartlari/399108



Kiracı bir defa kira bedelini zamanında ödemezse kendisine bir ihtar gönderilir ve beklenir, bir başka ay ikinci defa kira bedelini geciktirir ve ikinci defa ihtar gönderilirse bu iki haklı ihtardır ve tahliye nedenidir. Yani sözleşmede yazması şart değil.
Ancak bazı hallerde bir ihtar dahi tahliye nedeni olabilir.
Kiracı kira bedelini ödemez ise kendisine ödemesi için otuz gün verilir. Otuz gün içinde de kira bedeli ödenmez ise tahliye nedeni olur. Yani her zaman iki defa ihtar şart değil, iki haklı ihtar tahliye nedenlerinden sadece biri. Demek ki iki kira bedelinin ödenmemesi halinde tahliye nedeni olması için sözleşmede yazması gerekmiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İyi geceler küçük Joe: Yaşlı hasta bakımı ile ilgili tüyolar

İyi geceler küçük Joe: Yaşlı hasta bakımı ile ilgili tüyolar : Arkadaşım yazmış, daha çok kişiye ulaşması için buradan bağlantı veriyorum, y...